Αποσπερίτης... κατά φαντασία

Αποσπερίτης... κατά φαντασία

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

We are made of stardust

Γιατί όλοι είμαστε παντού και πουθενά...

  Απίστευτο πράγμα η δύναμη. Σε κάνει να ονειρεύεσαι, σου δίνει φτερά αναπτερωμένου ηθικού, και το αίσθημα της δύναμης εγκαθίσταται κι εδραιώνεται στο μυαλό σου. Ειλικρινά, είναι απίστευτα υπέροχο το όνειρο του να έχεις ό,τι κι όσα επιζητάς με την κίνηση ενός χεριού. Μ' ένα κοπτό σύρσιμο, ένα απότομο τίναγμα ή μία ακίνητη στάση του αποκτάς όσα επιθυμούσες: Πλούτη, κύρος, υλικές απολαύσεις... αλλά και πιο σημαντικά πράγματα, όπως ο έρωτας, η αγάπη, η φιλία. Όσα θέλαμε και δεν είχαμε, όποιον κι όποιαν ονειρευόμαστε μα αδυνατόυμε να έχουμε δίπλα μας, όσα άδικα επιζητούμε από τη ζωή, εσφαλμένα πιστεύοντας πως αξίζουμε.

   Είναι η μαγεία, όμως, κάτι άπιαστο; Είναι πράγματι προϊόν φαντασίας; Κυρίως, όμως, είναι ένα ραβδί και κάτι υδάτινες, διάφανες, εύθραυστες λέξεις, άμμος στη θύελλα του χρόνου, το νόημα της μαγείας; Τι είναι μαγεία, πράγματι; Είναι το στάδιο όπου η καθημερινότητα αγγίζει τη σφαίρα της φαντασίας. Το άυλο ενσαρκώνεται, η ιδέα γίνεται πράξη. Η τρικυμία διέπεται από ένα θείο λευκό φως, το οποίο γίνεται ηχός... γλυκός ηχός.
   Η μαγεία είναι ένας καθρέπτης. Ένας καθρέπτης, ο οποίος φανερώνει σ' όποιον κοιτάει μέσα του τον πιο βαθύ, τον πιο ονειρεμένο και τον πιο γλυκό πόθο της καρδιάς μας. Δυστυχώς, όμως, αυτό και μόνο κάνει: απεικονίζει το πιο εύθραυστο όνειρο της ψυχής μας. Δεν δείχνει τον τρόπο που θα εκπληρώσουμε το στόχο μας. Δε φανερώνει το πώς, παρά μόνο το τι. Ο άνθρωπος θα υλοποιήσει το απωθημένο του όνειρο αυτό, ο ίδιος θα βρει το κλιμακοστάσιο προς τον ουρανό, όχι ακολουθώντας τα προστάγματα του καθρέπτη, αλλά συμβουλευόμενος του. Πολλοί τρελάθηκαν πάνω στην αναζήτησή τους. Ακόμη περισσότεροι θεώρησαν μάταιο τον κόπο για να φτάσουν στην ευτυχία. Η ανθρώπινη φυγοπονία στερεί την ηδονή. Ηδονή όχι σύμφωνα με τα σημερινά αισθησιακά πρότυπα, αλλά την ιδεώδη ηδονή, για την οποία μίλησε ο Επίκουρος: την ηδονή του πνεύματος, την ηδονή της ψυχής.

   Ευτυχία. Αυτό είναι η μαγεία. Να είσαι ευτυχισμένος με αυτά που έχεις, με τους ανθρώπους που άγγιξες την ψυχή σου κι αγγίξανε τη δική σου, και να μεριμνάς για να τους κρατήσεις κοντά σου. Μαγεία είναι ο έρωτας, το αίσθημα που νιώθεις να μην σε αφήνει ποτέ. Έτσι απαλό, γλυκό, σα μικρός θεός των ονείρων, θα είναι πάντα δίπλα σου να φωτίζει με το χρώμα της καρδιάς σου το δρόμο που θα επιλέξεις. Κι όταν, αποκαμωμένος, νυσταγμένος, μα χαρούμενος, φτάσεις στην Ιθάκη που τόσο καιρό προσέμενες, θα υψώσεις τα μάτια σου στον γαλάζιο ουρανό και θα πεις...

Είμαστε φτιαγμένοι από την ύλη των ονείρων.

1 σχόλιο: