Αποσπερίτης... κατά φαντασία

Αποσπερίτης... κατά φαντασία

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Christmas... the birthday of a miracle worker.


   Χριστούγεννα. Μία γιορτή όλου του Χριστιανισμού, αλλά που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο. Η έναρξη της ζωής ενός ανθρώπου, ο οποίος έμελλε ν' αλλάξει τον κόσμο. Πολλοί λένε πως ο Ιησούς ήταν η ενσάρκωση του Θείου Όντος που ήλθε ν' απαλλάξει τον κόσμο από την αμαρτία που έκρυβε στην καρδιά του. Άλλοι ισχυρίζονται ότι ο Χριστός έλαβε τη θεϊκή του υπόσταση με το σταύρωμα και την επικείμενη ανάστασή του. Από πολύ μικρός αναρωτιόμουν τι από τα δύο αλήθευε. Κι ειλικρινά, κι οι δύο είναι ταυτόχρονα ορθοί και λανθασμένοι συλλογισμοί.

   Ο Ιησούς (ή Εμμανουήλ) δεν ήταν ένας απλός άνθρωπος. Ήταν η ρηξικεύλεθη μορφή επανάστασης, η οποία ελευθέρωσε τον κόσμο από τις καθιερωμένες, δογματικές και γεμάτες αμαρτία αντιλήψεις και ζωές που υπήρχαν τότε. Ήταν, μαζί με το Σωκράτη (ας μη ξεχνάμε πως ο Χριστιανισμός έχει βάσεις και στη διδασκαλία του Πλάτωνος), ο μεγαλύτερος δάσκαλος όλων των εποχών, καθώς αφύπνησε με τον καλύτερο τρόπο τους "πιστούς απίστους" της εποχής του. Τους έδειξε το δρόμο προς τη θέωση, προς την ειρήνη: Την αγάπη.

   Από εκεί πηγάζει η θεϊκή φύση του. Όντας δύσπιστος σε θέματα αναφερόμενα σε υπερφυσικά φαινόμενα, αδυνατώ εκ φύσεως να λάβω αξιωματικά τις μαρτυρίες  των φίλων, μαθητών, αδελφών του περί φυσικής αναστάσεως νεκρών, ίασης παραλύτων, αναλήψεως του ιδίου. Θεωρώ, όμως, πως έφτασε στη θέωση μέσω των ιδεολογιών του, των αντιλήψεών του περί σωτηρίας της ψυχής, αντιλήψεις οι οποίες ηχούν και σήμερα στ' αυτιά και κυρίως στην ψυχή πολλών από εμάς. Η πίστη του στη δύναμη της αγάπης, η πρακτική ενσάρκωση της θεωρίας του, καθώς κι η διδασκαλία του, μέσω της οποίας, ως άλλος Μωϋσής, ως άλλος Πλάτων και Σωκράτης, συνέβαλε καθοριστικά και καταλυτικά στη σωτηρία της ψυχής τους, και μαζί στην ένδυση του κόσμου με το μανδύα της αγάπης, της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ψυχικής ηρεμίας.

   Όπως είχε πει πολύ σωστά ο Αϊνστάιν: Αδικία δεν πηγάζει από το Θεό, αλλά από την απουσία του. Ας αναλογιστούμε, λοιπόν, πόσοι πόλεμοι έγιναν, με την Αγάπη να λείπει από τις ψυχές των ανθρώπων, και πόσοι κίνδυνοι θα μπορούσαν ν' αποσοβηθούν με την παρουσία της.

   Ο Χριστός δε γεννήθηκε με θεϊκή υπόσταση. Έγινε Θεός, επειδή έσωσε τον κόσμο. Τα θαύματά του δεν έγκεινται στη θεραπεία λεπρών, τυφλών κι αρρώστων, ούτε στη μετατροπή του ύδατος σε οίνο ή στον πολλαπλασιασμό του ψωμιού και των ψαριών. Αντιθέτως, τα θαύματα που έκανε, κι η ευεργεσία που προξένησε έγκεινται στην εκδίωξη των εμπόρων από το ναό, στη διδασκαλία του, στην ημέρεψη των παραφρόνων με την αγάπη που τους επέδειξε και με την ομιλία του στο όρος Σινά.

   Για αυτό, εφόσον θέλουμε να φθάσουμε στη θέωση, φέτος τα Χριστούγεννα ας μην ευχηθούμε για προσωπικές υλικές απολαύσεις, ας μη ζητήσουμε χρήματα, αγαθά ή εξυπηρετήσεις, προκειμένου να ευεργετηθούμε εμείς οι ίδιοι. Εφόσον θέλουμε να γιορτάζουμε την 25η Δεκεμβρίου ως τα Χριστούγεννα, ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε σημειώσεις από τη διδασκαλία του Χριστού. Ας δώσουμε τροφή, στέγη κι ένδυση σε έναν άπορο ή άστεγο. Χρησιμοποιώντας αυτούσια μία ευχή που διάβασα σχετικά με τα Χριστούγεννα:
Αντί για καλά χριστούγεννα θα ευχηθώ καλό κουράγιο και υπομονή σε όσους δεν έχουν την ευχέρεια να γιορτάσουν αναλόγως! Για αυτούς που περνούν δύσκολα, που είναι μόνοι και το μόνο που εισπράττουν είναι απέχθεια και αποξένωση, να ξέρετε δίνω σεβασμό κι αγάπη για κάθε οδύσσεια και βάσανο. Ας μας βρεί το 2012 συνειδητοποιημένους και γνώστες των πράξεών μας...

   Ας  συμπεριφερθούμε με αγάπη, τόσο προς τους φίλου, όσο και προς τους αγνώστους ή τους αντιπάλους μας, και μαζί ας καταλάβουμε το νόημα της Αγάπης:

Αγάπη είναι η δίοδος, με την οποία το ανθρώπινο εγώ κι εσύ γινόμαστε Θείο Εμείς.

Χαχ, τόση ώρα που το ξαναδιαβάζω σκέφτομαι πως ήθελα να έγραφα ένα ανάλαφρο άρθρο! Αλλά, λίγη γιορτινή μουσική βοηθά πάντα (κι ας φάω κράξιμο για τη μουσική επιλογή^^)!

Χρόνια πολλά, λοιπόν! Καλά Χριστούγεννα, Καλή Πρωτοχρονιά κι ευτυχισμένο το Νέο Έτος, γεμάτο ευτυχία, υγεία κι αγάπη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου